داروی دیابت نوع 2 می‌تواند از پارکینسون جلوگیری نماید

27 سپتامبر2017- بر اساس یک تحقیق جدید مصرف نوعی از داروهای دیابت نوع 2 بنام تیازولیدین دیون‌ها(TZDs) که به نام گلیتازون‌ها نیز معروف هستند، می‌تواند از ابتلا به بیماری پارکینسون جلوگیری نماید. محققان نروژی می‌گویند: شانس ابتلا به این بیماری برای کسانیکه از داروهای TZDs استفاده می‌کنند، 35 درصد کاهش می‌یابد.

یکی از نویسندگان ارشد این مقاله دکتر TZDs از بخش پزشکی بالینی دانشگاه Bergen می‌گوید: این کشف مهم ما را یک قدم به سمت حل معضل پارکینسون نزدیک کرده است، TZDها گروهی از داروهای خوراکی ضد دیابت هستند که برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 طراحی شده‌اند، این داروها به کاهش مقاومت به انسولین، کنترل قندخون و کاهش فشار خون بیماران کمک می‌کنند.

محققان می‌گویند: این دارو با تشویق سلولها به تولید میتوکندری بیشتر از فرد در برابر بیماری پارکینسون محافظت می‌کند زیرا میتوکندریها مواد مغذی مورد نیاز را برای ایجاد مولکولهای رایج انرژی داخل سلولی جذب می‌کنند و انرژی سلول را تأمین می‌کنند. تحقیقات پیشین همین گروه ثابت کرده است که تولید میتوکندریها می‌تواند خطر پارکینسون را کاهش دهد.

این مطالعه بر مبنای داده‌های پایگاه داده‌ی نسخه‌های تجویز شده در نروژ انجام شد که نتایج داروهای مختلف دیابت در آن با یکدیگر مقایسه و آنالیز شده است، این سیستم اطلاعات را از یک دهه قبل ثبت کرده و شامل بیش از 100 میلیون نسخه‌ی تجویز شده، می باشد. بر اساس این اطلاعات 94349 نفر از متفورمین و 3939 نفر از TZDها استفاده کرده بودند، خطر ابتلا به پارکینسون در میان افراد تحت درمان با TZD‌ها 28 درصد کمتر از افراد تحت درمان با متفورمین بود.

نحوه‌ی انجام این تحقیق سبب ایجاد شک و تردید در این مورد شده است، که آیا کاهش خطر پارکینسون تنها به مصرف TZD‌ها برمی‌گردد؟ با این حال نتایج به اندازه‌ی کافی قابل توجه است که ادامه‌ تحقیقات در این زمینه را تضمین کند.

دکتر Tzoulisافزود: برای درک ارتباط بین مصرف داروها TZD و پارکینسون و چگونگی استفاده از این اطلاعات برای درمانهای آتی به تحقیقات بیشتری نیاز داریم، اگر بتوانیم مکانیسم اثر محافظتی TZD‌ها را در برابر پارکینسون کشف کنیم، شانس ابداع درمانی جدید را خواهیم داشت. درحال حاضر برای این بیماری درمانی وجود ندارد اما درمانهای زیادی برای کنترل این بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد. یافته‌های این تحقیق در مجله‌ی Movement Disorders منتشر گردید.

منبع:

www.diabetes.co.uk/news/2017/sep/type-2-diabetes-medication-thiazolidinediones-could-prevent-parkinsons-disease-91975303.html